Blogger Backgrounds

Makes Me Wonder

Wednesday, 1 February 2012

POLIGAMI =='??

salam readers .
tengah-tengah tensyen camni .
ada something yang mira nak share ngan korang kat sini .
ok , actually idea nak share benda ni timbul bila
mira kena debat dalam class agama esok .
tajuknya KEBAIKAN POLIGAMI ! =='
and kitorang orang pompuan yang jadi pencadang oke .
haha . memang mati kutu la kan bila
kena sokong benda yang kita tak suka .
but !
bila cari punya cari and punya cari lagi ,
here's the point .
banyak !

- Menyelamatkan suami daripada melakukan penzinaan
 disebabkan wujudnya halangan berbentuk syariat bagi wanita iaitu haid dan nifas.


- Mendapatkan keturunan kerana isteri disahkan
 tidak dapat melahirkan anak atau isteri sudah terlalu tua dan sudah putus haid.


- Memelihara lelaki yang mempunyai kemahuan
 dan nafsu seks yang tinggi daripada melakukan zina.


- Poligami menghindar daripada berlaku perceraian
 kerana isteri mandul, sakit atau terlalu tua.


- Menghindari daripada perempuan bergelar anak
 dara tua di mana zaman sekarang lebih ramai perempuan daripada lelaki 
dan mereka dapat merasai kehidupan berumahtangga.


- Keperluan lelaki yang berhijrah jauh mencari rezeki,
 yang sentiasa kesunyian tiada teman bagi mengelakkan berlakunya hubungan haram.


- Andainya poligami tidak dibolehkan, wanita hanya akan
 menjadi alat pemuas nafsu bagi mereka yang mempunyai
 harta dan kesenangan tetapi tidak mempunyai tanggujawab
 sepatutnya terhadap wanita tersebut.


- Untuk menghindari kelahiran anak-anak yang tidak
 sah keturunan yang merosakkan kesejahteraan umat manusia.
 Anak luar nikah mempunyai hukum yang berbeza daripada 
anak yang sah, dan mengelakkan anak dan keluarga terasa malu dengan keturunannya.


- Menambah hubungan antara keluarga melalui ikatan yang dijalinkan.


- Kehormatan wanita akan terjaga apabila ia dilindungi oleh
 kaum Adam yang ingin mengambilnya sebagai isteri.


- Memberi kesempatan yang lebih besar kepada para isteri 
beramal apabila tibanya giliran isteri yang kedua.


- Menambah bilangan keturunan.


- Mengeratkan lagi kasih sayang apabila perjumpaan isteri digilirkan.


p/s : berdosa besar jika seorang isteri menolak poligami .


2 comments:

miz easy.... said...

sy nk poligami....spa leh hlg???hahahha

KinGnOuRa said...

tanya mizz yana arora nah .. hahahah